Ons aanbod vakantie-acommodaties in Piazza Armerina.

Ons aanbod vakantie-accomodaties in Piazza Armerina

Piazza Armerina is een stad die is gelegen nabij de stad Enna in het midden van het eiland Sicilië. Het heeft bijna 22.000 inwoners (2005).
De plaats is vooral bekend door in de nabij gelegen vallei gelegen Romeinse villa, Villa Romana del Casale, die tot de best bewaarde villa’s van de Romeinse tijd behoort. In de villa bevinden zich veel vloermozaïeken.

Piazza Armerina op Sicië    Historie van Piazza Armerina op Sicilië

schitterende mozaïken in Piazza Armerina op Sicilië           mozaïken van Villa del Casale bij Piazza Armerina op Sicilë

SudItalia.nl heeft diverse vakantieaccommodaties nabij Piazza Armerina. Voor meer informatie over deze vakantieaccommodaties klikt u op de onderstaande link:

Verhuurkantoor SudItalia.nl

Omgeving

Villa Romana del Casale

De Villa Romana del Casale is een Romeinse villa uit circa 300 na Chr. De villa bevindt zich op het eiland Sicilië, dichtbij de plaats Piazza Armerina (Centraal-Sicilië).
Ze is vooral bekend vanwege de vele, zeer goed bewaard gebleven vloermozaïeken met onder andere jachttaferelen, goden- en heldensagen en de zogenaamde bikinimeisjes.

Diverse opgravingen

De eerste opgravingen van de Villa Romana del Casale vonden plaats in 1881, in opdracht van het gemeentebestuur van Piazza Armerina.
In de periode 1935-1939 vonden er opnieuw opgravingen plaats, maar pas in de jaren ’50 van de vorige eeuw werd de hele villa aan het licht gebracht.
De opgegraven villa werd aanvankelijk blootgesteld aan de open lucht, maar sinds enkele jaren is ze geheel bedekt met een frame van staal en doorzichtige plastic platen. Dat laatste levert in de zomermaanden helaas een hoge temperatuur op, zodat een bezoek eerder aan te raden valt in voor- en najaar.

schitterende mozaïken in Piazza Armerina op Sicilië              mozaïken in Piazza Armerina op Sicilië

schitterende mozaïken in Piazza Armerina             restauratie van de schitterende mozaïken in Piazza Armerina op Sicilië

Geschiedenis van de villa

Onduidelijk is nog steeds wie de oorspronkelijke bouwheer was: het zou kunnen gaan om een lid van een rijke consulaire familie, maar ook keizer Marcus Valerius Maximianus wordt wel genoemd. Gedurende de Arabische overheersing van Sicilië (9e tot 11e eeuw na Chr.) werd de villa nog bewoond, maar daarna werd ze tijdens de verovering van Zuid-Italië door de Normandiërs verwoest, en raakte ze vergeten. Een aardverschuiving bedolf de Villa Casale onder een dikke laag zand, totdat de opgravingen in de 19e eeuw begonnen.

jachttavreel mozaïken in Piazza Armerina op Sicilië

schitterende mozaïken in Piazza Armerina op Sicilië           Villa del Casale:schitterende mozaïken in Piazza Armerina op Sicilië

Structuur van de villa

De villa kent openbare en privé-ruimtes. De architectuur is mede bepaald door het landschap waarin ze zich bevindt: de ruimtes liggen soms onder schuine hoeken ten opzichte van elkaar.
Centraal ligt het peristylium, een bijna rechthoekige en door zuilengalerijen omgeven niet-overdekte ruimte met daaraan vast enkele andere ontvangstruimtes, waaronder een door zuilen omgeven helft van een ellips (op de plattegrond: geel).

Ten zuiden van het peristylium bevindt zich het triclinium, ofwel: de officiële eetzaal, met daaraan vast ook enkele salons (triclinium donkergroen, de salons lichtgroen op de plattegrond).
De kleinere ruimtes ten noorden van het peristylium zijn keuken- en dienstruimtes (licht- en donkerblauw op de plattegrond), en gastenkamers (lichtpaars).

Ten oosten van het peristylium bevindt zich het privé-gedeelte van de villabewoners: (zeer lichtblauw en –aan de andere kant van de basilica of audiëntiekamer, te herkennen aan de halfronde uitbouw aan de oostzijde: de privé-ruimtes van de heer des huizes (middelblauw). Tenslotte is nog het badhuis (de thermen) te herkennen: die zijn gelegen aan de westzijde van de villa (leverkleurig op de plattegrond).

Mozaïeken

Vrijwel alle ruimtes van de Villa Romana del Casale hebben mozaïeken op de vloer. In totaal gaat het om circa 3.500 vierkante meter vloeroppervlak.
De meeste mozaïeken zijn goed bewaard gebleven. Ieder mozaïeksteentje of glasdeeltje is ongeveer 1×1 cm groot. De jachtscenes zijn het bekendst, net als de zogenaamde bikinimeisjes: de oudste afbeelding ter wereld van vrouwen in een soort bikini. Ze lijken allerlei krachtsporten of gymnastiekoefeningen uit te voeren. Mede vanwege deze mozaïeken is de Villa Romana del Casale in 1997 op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst.

Verhuurkantoor SudItalia.nl

Geschiedenis

De geschiedenis van Piazza Armerina begon in de periode van de Normandiërs, maar het gebied werd al bewoond sinds het einde van de prehistorie.
Dit blijkt uit archeologische vondsten van Monte Navone en Montagna di Marzo.

De stad bloeide op in de Romeinse tijd getuige de Villa Romana del Casale uit de 4e eeuw na Christus.
De plaats bloeide weer op als marktplaats in de 12e eeuw. Door de eeuwen groeide de plaats uit tot een echte stad.
Lang bleef men het Piazza, dat marktplaats betekent, noemen, maar in 1862 werd de plaats omgedoopt tot Piazza Armerina.

Op Sicilië, authentiek Piazza Armerina          cultuur in Piazza Armerina

historie op Sicilië      bezienswaardigheden op Sicilië

De bekendste inwoner van de stad is Antonino Cascino, die generaal was in de Eerste Wereldoorlog. Een groot standbeeld van hem staat midden in het centrum, met als onderschrift ‘Siate la valanga che sale’ (‘Weest de lawine die stijgt’). Daarmee wilde hij uitdrukken dat zijn manschappen en masse de bergen bestormen in het Alpengebied, om zo de Oostenrijkers, de toenmalige vijand, te overrompelen.

authentiek Piazza Armerina       Historisch Piazza Armerina op Sicilië

Verhuurkantoor SudItalia.nl

 • Max. 3 personen
 • Verblijf: Agriturismo
 • Vanaf € 44 p.p per dag
 • Zwembad aanwezig
 • Geschikt voor kinderen
Bekijk deze accommodatie
 • 20 slaapkamers
 • Max. 3 personen
 • Verblijf: Agriturismo
 • Vanaf € 70 per kamer per dag
 • Zwembad aanwezig
 • Geschikt voor kinderen
Bekijk deze accommodatie
 • 15 slaapkamers
 • Max. 3 personen
 • Verblijf: Agriturismo
 • Vanaf € 40 p.p per dag
 • Zwembad aanwezig
 • Geschikt voor kinderen
Bekijk deze accommodatie
 • 6 slaapkamers
 • Max. 3 personen
 • Verblijf: Agriturismo
 • Vanaf € 90,- per dag
 • Zwembad aanwezig
 • Geschikt voor kinderen
Bekijk deze accommodatie

Zoek je ideale verblijf

Doorzoek de ruim 250 accommodaties in Zuid-Italië

Sicilië Basilicata Cilento Sorrento & Amalfikust Napels

Streek


Soort accomodatie


Aantal personen


Faciliteiten


Geschikt voor:


Ligging