Ons aanbod vakantie-acommodaties in Vibonati.

Ons aanbod vakantie-accomodaties in Vibonati

Vibonati is een uit de middeleeuwen stammend dorpje, nabij de Golfo di Policastro. Het dorp ligt op een langgerekte heuvelrug op 150 m hoogte en op drie kilometer afstand van de zee, aan de rand van het grote Nationale Park ‘Il Cilento’.

Het middeleeuwse karakter is nog volledig bewaard gebleven. Een groot deel van het historische centrum is alleen te voet bereikbaar en bestaat uit een wirwar van smalle steegjes en trappen die leiden naar dicht op- en aan elkaar vast gebouwde oude huizen. Hier lijkt de tijd te hebben stilgestaan.

 

Torre Saracene      Vibonati

 

Vibonati was vroeger de veilige vestingplaats van het kwetsbare kustplaatsje Villammare. Het hele dorp was ommuurd om zich zo beter tegen de vele plundertochten van piraten te kunnen beschermen.
Wanneer de piraten in aantocht waren werd de bevolking gealarmeerd door een grote reeks van wachttorens (Torre Saracene) die langs de hele zuidkust van Italië stonden en waar nog velen nog bewaard gebleven zijn. De bevolking van de niet te verdedigende vissersdorpen pakte hun meest waardevolle bezittingen en verkasten naar de hoger gelegen vestingdorpen; in dit geval Vibonati.

Het dorp wordt gedomineerd door de prachtige kerk van Sant’Antonio Abate, gelegen op het hoogste punt van het dorp. Vanaf het kerkplein heb je een schitterend uitzicht op de omliggende bergen, zee en heuvels begroeid met olijfgaarden.

Vibonati is een levendig dorp met, zoals in de hele Cilento, een vriendelijke en gastvrije bevolking die trots is op haar cultuur en tradities. Er zijn regelmatig processies vanuit de verschillende kerken. Het hoogtepunt vormt het feest van Sant Antonio d’Abate, de beschermheilige van het dorp, op 17 januari. Vanuit heel Italië en het buitenland komen familieleden terug naar Vibonati om een week lang feest te vieren. Ook de kapel in de straat tegenover Casa La Cappella wordt veel gebruikt.

Op de eerste zondag van juli wordt het feest van de Madonna gevierd. Pleinen en straten worden dan prachtig versierd en bedekt met bloemen. Ook in de zomermaanden worden de tradities met feesten gevierd.

Klik voor een leuk filmpje op de onderstaande link:

SudItalia.nl verhuurt in het “Centro Storico” een magnifieke, authentieke vakantievilla. Voor meer informatie klikt u op de onderstaande link:

Verhuurkantoor SudItalia.nl

Geschiedenis

Vibonati ligt op een heuvel, niet ver landinwaarts, aan de Golfo di Policastro, achter het vissers plaatje Villammare.

Volgens de locale legendes is het gebouwd op een, uit de 4e  eeuw voor Christus stammende Fenicische nederzetting, later door de Romeinen “Vibo ad siccam”genoemd, alwaar zij haar huidige naam aan te danken heeft.
De fundamenten van het huidige Vibonati is te danken aan Gisulfo, de laatste Lombardijnse prins van Salerno, die, om de lokale bevolking te beschermen tegen de Saracenen, hier een kasteel liet bouwen. De imposante ruïne van het kasteel kan worden bezichtigd.
De verdediging van het dorp werd ook verzekerd door een hoge rotswand in het oosten en een hoge muur in het westen.
Tijdens de middeleeuwen Vibonati het centrum van een florerende industrie, in het bijzonder leerlooierijen en schoenmakerijen.

De bevolking groeide, tijdens de 17e eeuw, snel toen overlevenden van de pest epidemie, die deze omgeving teisterde, hier hun toevlucht zochten.
In 1797, toen de bevolking was gegroeid tot 3000 inwoners, werd Vibonati eigendom van de Graven van Carafa tot de afschaffing van het feodale leenstelsel.

In 1848 was Vibonati één van de centra van de “Cilento oproeren”.

In september 1848 vertoefde Garibaldi er, waaraan een plaquette in de facade van Palazzo De Nicoleis herinnert.

Zoals vele dorpen in de omgeving biedt Vibonati de bezoeker een, nagenoeg, intact zijnde, typisch middeleeuws centrum met zijn karakteristiek geplaveide, nauwe straten en prachtige oude gebouwen.
In de 17e eeuw werd de “La Chiesa Madre di Sant’Antonio Abate op één van de hogere plaatsen van in het dorp gebouwd.

Ook bijzonder opmerkelijk is “Il Convento di San Francesco” in een lage deel van het dorp.

  • 3 slaapkamers
  • Max. 6 personen
  • Verblijf: Vakantiehuizen en villa's
  • Vanaf € 550 per dag
  • Zwembad aanwezig
  • Geschikt voor kinderen
Bekijk deze accommodatie

Zoek je ideale verblijf

Doorzoek de ruim 250 accommodaties in Zuid-Italië

Sicilië Basilicata Cilento Sorrento & Amalfikust Napels

Streek


Soort accomodatie


Aantal personen


Faciliteiten


Geschikt voor:


Ligging