Ons aanbod vakantie-acommodaties in Casaletto Spartano.

Ons aanbod vakantie-accomodaties in Casaletto Spartano

Casaletto Spartano ligt op een hoogte van 400 meter boven zee niveau op een klein plateau tegen de beboste helling van Monte Vallicorvo.

De naam spruit voort van “sparto”, een kleine, grasachtige plant met harde,sprietachtige bladeren, welke weelderig groeien in dit gebied en waarvan, tot het midden van de 20e eeuw, rieten manden en touwen werden gefabriceerd.
De eerste nederzetting verscheen rond het jaar 1000 in het gebied bekendstaand als Spartoso, waar ruïnes van een groep huizen nog terug te vinden zijn.

 

Casaletto Spartano een heel authentiek dorp           In het historisch centrum Battaglia Chiesa di S. Antonio

In het historisch centrum Battaglia-Castello Baronale1 v.d familie Gallotti  voorgevel van Palazzo Gallotti

Aan het eind van de 14e eeuw werd Casaletto Spartano, die toen toebehoorde aan Tortorella, eigendom van de Graven van Sanseverino.
In 1562  werden zowel Casaletto Spartano als het dorp Battaglia verworven door de Baronnen Gallotti.
In 1810 vielen de beide dorpen onder één gemeente.

SudItalia.nl biedt een heel bijzondere B&B aan in Casaletto Spartano.
Voor meer informatie over deze B&B klikt u op de onderstaande link:

Verhuurkantoor SudItalia.nl

Omgeving

Het dorp is zeker een bezoek waard, vanwege haar schitterende landschappen en de sfeer van landelijke authenticiteit en haar oude gewoontes.
Het oude centrum is een doolhof van geplaveide  nauwe straatjes met de, uit de 12e eeuw stammende kerk, de San Nicola, gesitueerd aan het karakteristieke hoofd- plein in het centrum.
Het Menta Palazzo, welke een collectie van traditionele objecten en gebruiksgoederen herbergt, ligt ook aan dit zelfde plein.
Het Santuario di Madonna dei Martiri is ook interessant.
Dit heiligdom is een lokaal pelgrimsoord.

Direct onder het dorp is een voetpad dat leidt naar de bodem  van een diepe kloof, gekerfd door de rivier de Bussento, alwaar enkele ruïnes van watermolens herinneren aan het ploeteren van de mens.
Een, onlangs, gerestaureerde watermolen kan men vinden in het evocatieve en romantische natuurreservaat “de bronnen van Capello”.

het plaatselijke museum       Palazzo Gallotti

LOKALE PRODUKTEN

De ham van Casalettano
Éen van de typische produkten waar Casaletto het meest beroemd om is is zeker de ham van Casalettano die door bijna alle families wordt geproduceerd met technieken en tradities die bewaard zijn gebleven in de loop van de jaren. De uitzonderlijke kwaliteit van dit produkt  is niet alleen gegarandeerd  van de echtheid van het vlees van de gefokte varkens van deze zelfde families, maar ook door de oude werktechnieken en conservering en vooral  door  het gunstige klimaat waar Casaletto zich bevind. Verder  dan alleen ham komen er uiteraard ook verschillende  soorten vleeswaren vandaan.

De Cilentaanse geit
Op het grondgebied van Casalettano zijn talrijke  Cilentaanse geitefokkerijen aanwezig, die voornamelijk geplaatst zijn in de landbouwgebieden van het gebergte van Casaletto en het gebergte van Battaglia.
De gefokte geiten komen in het wild voor op de uitgebreide  aanwezige terreinen op het grondgebied van Casalettano
De fokkerijen zijn van het familietype met hooguit 100 tot 200 geiten die dagelijks geleid worden naar de open graasvlaktes. Deze zelfde families voorzien ook in de melkproduktie en seizoensgebonden  van kaas die binnen  wordt gemaakt in de eigen huizen, zoals het in de afgelopen jaren werd gedaan.

Tussen de families van Casaletto, heerst vandaag de dag nog verwarring over de traditie om casereccio brood te maken in de oven! Volgens de oude gebruiken, bevinden zich de ovens in dezelfde woningen waarin de mensen woonachtig zijn.
Vandaag de dag zijn deze gebruiken zogoed als bijna verloren gegaan bij de mensen die in de provinciehoofdstad wonen terwijl het in de plattelandsstreken nog in gebruik is.
De produkten die men verkrijgt van de fokkerijen zijn in principe, kaas, ricotta, en geitenleer.
Het laten liggen van de kaas vindt plaats in dezelfde herdershuisjes en ligt op een daarvoor bestemde tafel van hout.

De ham van Casalettano is éen van de meest bekende lokale produkten. Het werk vindt plaats zoals het in het verleden plaatsgevonden heeft, de protectie van de ham is toegewezen op het gebruik van alleen spaanse peper, terwijl het liggen laten  (van de ham) plaats vindt in dezelfde woningen van deze mensen.
Nu is dit het voornaamste gerecht bij  traditionele boerenbruiloften samen met kaas en wijn.
Casaletto Spartano is éen van de gemeentes met het meest aantal Cilentaanse geitenfokkerijen, uitgevoerd op de weides met de in het wild grazende geiten.
De streken waar men fokkerijen van dit type kan vinden zijn, Vallefrassino, Barbieri, Cerreta, Gioncoli en Affonnatore. Iedere fokkerij bevat een maximum van 200 geiten die dagelijks komen grazen in de weide.

verrukkelijk natuurschoon       een antieke watermolen

Sensationele schoonheid            oude watermolen

SENTIERI RURALI  (PLATTELANDSWEGGETJES)

Éen van de voornaamste karakterastiekheden van de gemeente Casaletto Spartano, is de uitgestrektheid van het gebied, is zondermeer het feit dat de bevolking verspreid is, behalve dat in  de twee voornaamste centra Casaletto Spartano en en in het nabij gelegen Battaglia mensen wonen, liggen 30 plattelandsstreken verspreid over het hele gebied.

De bevolking  van de plattelandsstreken waren noodgedwongen het traject naar de woonsteden te voet af te leggen  over de oude paadjes die vandaag de dag nog dienst doen en tijdelijk nog gebruikt worden voor religieuze feesten en verschillende excursies.

Over de meest belangrijke en mooiste paadjes is zondermeer nodig  de ROCHE te vermelden, vandaag de dag  nog in gebruik voor religieuze trajecten gedurende het feest van de MADONNA DEI MARTIRI,  de pelgrims namelijk leggen een afstand van meer dan 3 km af vanaf het beeld van MADONNA tot aan het  heiligdom. (SANTUARIO).
Tijdens dit traject overbruggen zij de natuurlijke vallei tot aan het binnenste waar de RIO di CASALETTO stroomt welke betoverende panoramische vergezichten laat zien.
Een ander pad die in de vallei loopt en waar het water van RIO DI CASALETTO stroomt is en Capello en Cerreta met elkaar verbinden ligt in de nabije omgeving van de grot van Vottarino.

In de  bereikbare omgeving van deze paden bevinden zich talrijke  landbouwbedrijven
Gebaseerd op dierenfokkerijen, in het bijzonder Cilentaanse geiten met de produktie van kaas en vlees gemerkt door grote echtheid en natuurlijkheid  verkregen in de ongerepte omgeving van de weides.

PAD CAPELLO CERRETA
Het pad heeft een lengte van 3200 meter met een wandeltijd van ongeveer 90 minuten.
Men vertrekt vanaf Capelllo en komt aan bij Cerreta en in de nabijheid presenteert zich de Grot van Vottarino

PAD  LE ROCHE
Het pad heeft een lengte van 2640 meter en heeft een wandeltijd van ongeveer 90 minuten.
Men vertrekt vanaf Capello en komt aan bij het Santuario van de Madonna dei Martiri.

PAD CAPELLO PONTE SOTTANO
Het pad heeft een lengte van 1200 meter en heeft een wandeltijd van ongeveer 40 minuten.
Men vertrekt vanaf Capello en komt aan bij Casaletto Spartano in de nabijheid van de Ponte Sottano

fantastische tracking gebied  tracking voor jong en oud

ondergetekende in aktie         vader & dochter

  • 5 slaapkamers
  • Max. 3 personen
  • Verblijf: Bed & Breakfast
  • Vanaf € 50 per dag
  • Geschikt voor kinderen
Bekijk deze accommodatie

Zoek je ideale verblijf

Doorzoek de ruim 250 accommodaties in Zuid-Italië

Sicilië Basilicata Cilento Sorrento & Amalfikust Napels

Streek


Soort accomodatie


Aantal personen


Faciliteiten


Geschikt voor:


Ligging