Ons aanbod vakantie-acommodaties in Basilicata.

Ons aanbod vakantie-accomodaties in Basilicata

"De aarde zoals het bedoeld is"

Zoek hieronder uw vakantieverblijf in het ongerepte Basilicata…

Deze Zuid-Italiaanse regio is misschien wel het meest onbekende stukje Italië. SudItalia.nl beschikt over een zeer divers aanbod van vakantiehuizen in Basilicata, niet alleen voor de avontuurlijk ingestelde toerist, de natuurliefhebber of de culturele ontdekkingsreiziger, maar vooral voor degene die op zoek is naar één van de nog weinige stukjes ongerept Italië.

Marker met plaatsnaam uitleg

Hieronder ziet u de kaart van de regio Basilicata met daarop de plaatsen aangegeven waar zich onze accommodaties bevinden.

Als u op een marker klikt ziet u de plaatsnaam. Als u op de link onder de plaatsnaam klikt, vindt u ons aanbod in die plaats.

Onderaan deze pagina vindt u alle accommodaties van SudItalia.nl in Basilicata.

 

 

De kust bij Maratea is één van de meest spectaculaire van heel Italië. Hier vindt u betaalbare vakantieappartementen, vakantiehuizen direct aan zee. Vele vakantiewoningen hebben een gedeeld- of privézwembad.

Basilicata – Matera

Eén van de vele hoogtepunten van de regio is ongetwijfeld de stad Matera, met de bekende ‘Sassi’. Matera staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Een ander hoogtepunt is het authentieke havenplaatsje Maratea met de helderblauwe zee en  grillige kustlijn. Het spectaculaire Nationale Park van Pollino, het grootste natuurpark van Italië, mag u zeker ook niet missen.

Voor meer informatie over de bezienswaardigheden van Basilicata klikt u bovenaan deze pagina op het tabblad:  Bezienswaardigheden in de omgeving.

Voor meer interessante informatie over Zuid-Italië, haar geschiedenis en hoe er te komen, klikt u op de onderstaande link:

Verhuurkantoor SudItalia.nl

Omgeving

Een reis door Basilicata is een reis vol aangename verrassingen. Een kleine regio, die geen massa toerisme kent, puur en authentiek, waar eeuwenoude tradities en cultuur nog steeds een hele belangrijke rol spelen in het dagelijks leven van de lokale inwoners.

Er is altijd wat te zien en te beleven, u zult versteld staan van de veelzijdigheid van deze regio. Zo kunt u bijvoorbeeld een bezoek brengen aan een van de vele archeologische parken en musea, de hedendaagse kunstwerken in het Nationale park van Pollino bezichtigen, de unieke sfeer van een dorpsfeest proeven of een literair park bezoeken.

Kortom, u zult zich absoluut niet vervelen tijdens uw reis in Basilicata!

Vanwege haar rijke historie, bevinden zich in Basilicata een aantal zeer waardevolle archeologische parken met bijhorende musea. Laat u zich betoveren door deze fascinerende plekken en neemt u rustig de tijd om deze parken en musea te bezoeken.

 

Basilicata – archeologische parken

 

Venosa

Het archeologische park van Venosa bevindt zich rondom de abdij ‘Abbazia della Santissima Trinità’ en bestaat uit verschillende archeologische vondsten die tot de Latijnse kolonie van Venusia behoren, de kolonie die zich rond 291 voor Christus hier had gevestigd.

Adres: Area Archeologica, Località San Rocco, Venosa

In Venosa bevindt zich ook het Paleontologisch Park di Notarchirico. Een van de best bewaarde gebieden uit het midden Pleistoceen in Europa (395.000 jaar oud)

Openingstijden: DI-ZO 08.30 – 12.30 en 14.30 – 15.30

In het kasteel van Venosa ‘Pirro del Balzo’, bevindt zich het Nationaal Archeologisch Museum, waar zeer waardevolle resten uit de Romeinse tijd bewaard worden.

Adres: Nationaal Archeologisch Museum, Piazza Castello, Castello ‘Pirro del Balzo’, Venosa.
Openingstijden: MA, WO-ZO 09.00 – 20.00 DI 14.00 – 20.00.

Metaponto

De eerste grondstenen van het archeologisch gebied rondom Metaponto werden door de Grieken in de tweede helft van de zevende eeuw voor Christus gelegd. Het gebied bestaat uit een ‘stedelijke bedevaartsplaats’, de agorà (stadscentrum) en verschillende wegen die het noorden met het zuiden verbinden. Verder zijn er prachtige tempels te bewonderen zoals de ‘Tavole Palatine’ van de tempel van Hera en de tempels van Apollo en Artemis.

Adres: Area Archeologica, Località Metaponto Scavi, Bernalda (Matera)
Het Nationaal Archeologisch Museum van Metaponto bewaart zeer interessante vondsten uit het Metapontino gebied van de prehistorie tot aan de zevende eeuw na Christus.

Adres: Nationaal Archeologisch Museum, Via Aristea 21, Metaponto
Openingstijden: DI-ZO 09.00 – 20.00 MA 14.00 – 20.00.

Vlak naat het museum bevindt zich het archeologisch park met resten van 3 tempels gewijd aan Apollo, Afrodite en Athena. Ook kan men er de resten van een agora ter ere van Zeus en een theater bewonderen.

Herakleia (Policoro)

Dit archeologisch gebied bestaat uit de akropolis van de stad Herakleia, die rond 433 voor Christus werd gesticht, en de ‘stedelijke bedevaartplaatsen’. Van wat vroeger een zeer moderne stad was, zijn er tegenwoordig nog resten van woningen en werkplaatsen te zien. Van het heilige gedeelte zijn vandaag de dag nog de tempel van Dionisio en de bedevaartsplaats van Demetra te bewonderen.

Adres: Area archeologica, Via Colombo, Policoro (Matera)

In het Nationaal Archeologisch Museum van Policoro zijn de meest relevante vondsten te bezichtigen afkomstig van de Griekse steden Siris en Herakleia.

Adres: Museo Archeologico Nazionale della Siritide, Via Colombo 8, Policoro (Matera)

Openingstijden: MA, WO-ZO 09.00 – 20.00 DI 14.00 – 20.00.

 

Grumento Nova

Het archeologisch gebied van de Romeinse Grumentum bevindt zich in een buitengewone en bijzondere omgeving en werd in de derde eeuw voor Christus gesticht. Hier kan men zowel de gemeenschappelijke als de privé ruimtes die tot de Romeinse stad hoorden, bezichtigen. Zoals resten van een teather, amfitheater, tempels, forum en het zogenaamde ‘casa dei mosaici’.

Adres: Area Archeologica, Contrada Spineta, Grumento Nova (Potenza)

In het National Archeologisch Museum van de Alta Val D’Agri wordt de hele geschiedenis van Grumento en het gebied van de Alta Val D’Agri geïllustreerd.

Adres: Area Archeologica, Contrada Spineta, Grumento Nova (Potenza)

Openingstijden: DI-ZO 09.00 – 20.00 MA 14.00 – 20.00.

Vaglio

In Vaglio bevinden zich twee archeologische parken. Parco archeologico di Serra di Vaglio en Parco del Santuario di Rossano. In Serra di Vaglio zijn stadsresten en tombes daterend uit de 6de-5de eeuw voor Christus te vinden. Rossano di Vaglio representeert een heilig gebied gewijd aan de godin Mefitis. Een belangrijk gebied dat inzichten geeft in de locale cult van de Lucanen in de 4de eeuw voor Christus.

Tricarico

Ook in Tricarico zijn verschillende archeologische sites te vinden. Serra del Cedro (Lucanische stad uit de 6de eeuw voor Christus), Piano della Civita (Lucanische stad uit de 4de eeuw voor Christus), Calle (Romeinse nederzetting) en Sant’Agata (Romeinse villa met mozaïek vloer).

Overige archeologische sites in Basilicata zijn: Area archeologica dell’Incoronata- San Teodoro (Pisticci) en scavi archeologici in Banzi.

Overige archeologische sites

Archeoparco van Basileus

Wie het Archeoparco van Basileus bezoekt zal een fascinerende reis door de geschiedenis en de mythes van Basilicata ervaren. Een reis door de tijd die mogelijk wordt gemaakt door geweldige decors waar de bezoeker niet alleen verrast en vermaakt wordt, maar ook iets over de geschiedenis van deze regio leert. U waant zich in het verleden door het naspelen van historische momenten waarin gebruik gemaakt wordt van voorwerpen en spellen uit deze periode.
Het park bevindt zich in een archeologisch gebied.

Adres: Baragiano, Potenza.

www.archeoparco.it

 

Basilicata – Archeologische Musea

De musea van Metaponto, Venosa, Policoro en Grumento zijn hierboven in de tekst genoemd.

Potenza

Nationaal Archeologisch Museum van Basilicata ‘Dinu Adamesteanu’

Dit archeologisch museum bevindt zich in het prestigieus paleis ‘Palazzo Loffredo’ en is gewijd aan Dinu Adamesteanu, een internationaal erkende onderzoeker en grondlegger van de ‘Lucanische’ (uit Basilicata) archeologie. In het museum worden zeer interessante vondsten tentoongesteld, die de gevarieerde en rijke historie van Basilicata weergeven.

Adres: via Andrea Serrao – Palazzo Loffredo – Potenza

Openingstijden: DI-ZO 09.00 – 20.00 MA 14.00 – 20.00.

Melfi

Nationaal Archeologisch Museum van het Melfese gebied ‘Massimo Pallottino’

Dit Museum bevindt zich in het Normandisch kasteel van Melfi. De zeer waardevolle archeologische resten die hier worden bewaard, komen uit het Vulture gebied (in het Noorden van Basilicata) en dateren rond de periode tussen de zevende eeuw voor Christus en de tweede eeuw na Christus.

Adres: Via Castello, Melfi

Openingstijden: DI-ZO 09.00 – 20.00 MA 14.00 – 20.00.

 

Matera

Nationaal Archeologisch Museum ‘Domenico Ridola’

Het Nationaal Archelogisch Museum van Matera is het oudste museum van Basilicata. Het museum bevindt zich in het klooster van Santa Chiara en werd in 1911 opgericht dankzij senator Domenico Ridola. Hier bevinden zich belangrijke archeologische vondsten, uit Matera en het omliggende gebied Murgia Materana, die uit de prehistorie tot aan de derde eeuw voor Christus dateren.

Adres: Via Domenico Ridola 24, Matera.

Openingstijden: DI-ZO 09.00 – 20.00 MA 14.00 – 20.00.

 

Muro Lucano

Nationaal Archeologisch Museum

Het museum laat de archeologische getuigenis van Norrd-West Basilicata zien. Via een reconstructie van een sector van een archaïsche necropolis is een deel van het resultaat van de opgraving in Bargiano te zien. Een ander laat de romanisatie van het gebied zien met onder andere mozaïeken.

Adres: Via Seminario, 6, Muro Lucano

 

Vaglio

Museum van de oude mens van Lucania

Bijgestaan door archeologische vondsten bied dit museum met reconstructies (virtueel en levensecht) een historische kijk in het vroegere leven van Lucanië.

Openingstijden: MA-ZO 09.00-13-30 en 15.30-19.30

website (in het Italiaans)

 

Maratea

Maritiem Museum

Klein museum in Palazzo de Lieto (in het historische centrum) met onder andere archeologische vondsten (o.a. amforen) van de zeebodem rond Maratea

Basilicata – Overige musea

Matera

Nationaal Museum van Middeleeuwse en Moderne Kunst van Basilicata

Dit museum bevindt zich in het monumentale paleis ‘Palazzo Lanfranchi’, gebouwd tussen 1668 en 1672 tussen de ‘Sassi’ van Matera in barokke stijl.

Het museum bestaat uit vier verschillende tentoonstellingsruimtes en is zo onderverdeeld: Heilige Kunst, Napolitaanse School uit 1600 en 1700 (privé collecties), Hedendaagse Kunst en een Etno-Antroplogische sectie.

Adres: Palazzo Lanfranchi, Piazzetta Giuseppe Pascoli 1

Openingstijden: DI-ZO 09.00-13.00 / 15.30-19.00.

 

Museum van Hedendaagse Beeldhouwwerk – MUSMA (Museo della Scultura Contemporanea)

Dit indrukwekkende museum werd op 14 oktober 2006 geopend en bevindt zich in het paleis ‘Palazzo Pomarici’, in het hart van de ‘Sassi’ van Matera. Hier zijn talrijke kunstwerken te bewonderen, die de geschiedenis van de Italiaanse en internationale beeldhouwkunst weergeven vanaf 1800 tot heden.

Het MUSMA is een heel bijzonder museum, niet alleen door de collectie die hier tentoongesteld wordt, maar ook door de locatie. Palazzo Pomarici is namelijk, zoals de andere gebouwen in de ‘Sassi’, deels uit de rotsen uitgehouwen en dit maakt zijn tentoonstellingsruimtes buitengewoon en uniek.

Adres: Palazzo Pomerici – Via San Giacomo (Sasso Caveoso), Matera.

Openingstijden:

november – maart DI – ZO 10.00 – 14.0
april – mei DI – ZO 10.00 – 14.00 / 16.00 – 20.00
juni – oktober DI – ZO 10.00 – 20.00
maandag gesloten.

Website: www.musma.it

 

Casa Grotta di Vico Solitario

In dit kleine museum kunt u een kijkje nemen hoe een grotwoning eruit zag in de jaren ’50, voor de evacuatie. Alle meubels en werktuigen die zich hier bevinden zijn origineel.

Adres: Sasso Caveoso – San Pietro Caveoso, Vicinato di Vico Solitario nr. 11, Matera.

Openingstijden: dagelijks vanaf 9.30

Website: www.casagrotta.it

 

Sport & Ontspanning

Bent u avontuurlijk ingesteld? Dan is de ‘Volo dell’Angelo’ (de Engelenvlucht) een absolute must!

Bent u op zoek naar rust, dan kunt u hier heerlijk wandelen midden in de overweldigende natuur van de vele aanwezige natuurparken of bijkomen in een van de bekende thermale baden van Basilicata.

Houdt u van sporten? Skiën in de winter, fietsen, golfen, zwemmen, zeilen en duiken in de zomer. Er zijn talloze mogelijkheden.

Fietsen

Basilicata is de ideale vakantiebestemming voor de toerist die geen haast heeft, de natuur- wandel- en fietsliefhebber. Dit gebied kent geen massatoerisme, het is hier nooit te druk en er zijn talloze secundaire autowegen die bijdragen aan een veilige fietsvakantie. Bovendien is het landschap hier adembenemend.

Basilicata kent daarom veel fietsroutes, van het Nationale park van Pollino tot aan de Lucanische Apennijnen, van Matera tot aan de Ionische kust.

De regio is over het algemeen bergachtig, zodoende zullen de wegen niet altijd vlak zijn, maar juist vol afdalingen en hellingen: een uitdaging voor de echte fietsliefhebber!

U kunt uw fietsen zelf meenemen, maar u kunt hier in de grootste steden en dorpen ook fietsen huren.
Binnenkort kunt u hier de pdf van onze nieuwe fietsgids downloaden en zo uw ideale route ontdekken!

Wandelen en Trekking

Een wandeltocht door Basilicata is een avontuur door een prachtige en veelzijdige regio waar u nooit hetzelfde landschap tegen zult komen.

Probeert u eens door de in de berg ‘geschilderde’ dorpjes Pietrapertosa en Castelmezzano te wandelen of door het kalkstenenlandschap van Matera en het park van de Murgia Materana of in het overweldigende natuurgebied van het Nationale park van Pollino.

Alle natuurparken in Basilicata hebben een ruim aanbod aan wandel- en trekkingroutes, voor de minder en de meer ervarene wandelaars. Daarnaast bieden parken zoals het Nationale park van Pollino ook de mogelijkheid om te PAARD het gebied te ontdekken.

Golf

In Metaponto, aan de Ionische kust, bevindt zich het resort ‘Golf Club Metaponto’, een groene oase voor de golfliefhebber. Het zachte klimaat van dit gebied biedt de mogelijkheid om het hele jaar door te golfen tussen kleine meren, citroen- en olijfbomen.

Ski

Basilicata kent meerdere skigebieden.

De meest belangrijke is het gebied van Sellata-Arioso, in de gemeente Abriola, dat op een afstand van maar 24 kilometer van de hoofdstad Potenza ligt. Het gebied kent tien skipistes voor een totaal van acht kilometer skiplezier op een hoogte die varieert tussen de 1350 en 1740 meter.

Een ander skigebied ligt 88 kilometer van Potenza vandaan en bevindt zich tussen de bergen Vulturino (1836 meter hoog) en Viggiano (1410 meter hoog). Er is hier een langlaufpiste en verschillende skipistes.

Op 112 kilometer afstand van Potenza, in het noorden van de regio, ligt het derde skigebied: Sirino. De hoogste berg in dit gebied, de Monte Papa, ligt op 2005 meter hoogte.

Het nationale park van Pollino wordt in de winter een ideaal langlaufgebied. Ervaren gidsen kunnen u hier de mooiste plekken laten zien en na afloop kunt u van de vele heerlijke lokale gerechten genieten.

Matera

Matera is gebouwd op een kiezel plateau boven een diep ravijn. Alle geschiedenistijdperken zijn hier vertegenwoordigd en sommige overblijfselen zijn bijzonder origineel, zoals de sassi, de verbazingwekkende holwoningen die trapsgewijs tegen de flank van het ravijn liggen en natuurlijk de ongeveer 120 in de rotsen uitgehouwen kerken .

Sassi bestaat uit twee wijken: de Sasso Barisano in het noorden en de Sasso Caveoso, in het zuiden.

In de 8e en de 9e eeuw zochten monniken die uit Klein-Azië waren gevlucht onderdak in de in de rotsen uitgehouwen holten. Later woonden er boeren die de huizen in aantal uitbreiden. De daken van de huizen dienden de hoger gelegen huizen tot fundament, zodat er steegjes, terrassen en pleintjes ontstonden… Een waar labyrint!

Sommige uit de rotsen uitgehouwen kerken, waarvan de meeste in Sasso Caveoso staan, dateren uit de 6e eeuw, dat wil zeggen dat ze er al voor de monniken waren.

Belvedere: ongeveer 4 km van Matera. Bij de afslag Laterza de SS 7 verlaten, dan en kleinweggetje aan de rechterkant volgen. Het staat aangegeven:”Belverdere”.

 

Meer foto's
 • 2 slaapkamers
 • Max. 4 personen
 • Verblijf: Vakantiehuizen en villa's
 • Vanaf € 85 per dag
 • Zwembad aanwezig
 • Geschikt voor kinderen
Bekijk deze accommodatie
 • 20 slaapkamers
 • Max. 3 personen
 • Verblijf: Kleinschalige hotels
 • Vanaf € 50 per dag
 • Zwembad aanwezig
 • Geschikt voor kinderen
Bekijk deze accommodatie
 • 1 slaapkamers
 • Max. 2 personen
 • Verblijf: Vakantiehuizen en villa's
 • Vanaf € 75 per dag
 • Zwembad aanwezig
 • Geschikt voor kinderen
Bekijk deze accommodatie
 • 2 slaapkamers
 • Max. 4 personen
 • Verblijf: Vakantiehuizen en villa's
 • Vanaf € 105 per dag
 • Zwembad aanwezig
 • Geschikt voor kinderen
Bekijk deze accommodatie
 • 3 slaapkamers
 • Max. 8 personen
 • Verblijf: Vakantiehuizen en villa's
 • Vanaf € 115 per dag
 • Geschikt voor kinderen
Bekijk deze accommodatie
 • 3 slaapkamers
 • Max. 6 personen
 • Verblijf: Vakantiehuizen en villa's
 • Vanaf € 150 per dag
 • Zwembad aanwezig
 • Geschikt voor kinderen
Bekijk deze accommodatie
 • 4 slaapkamers
 • Max. 8 personen
 • Verblijf: Vakantiehuizen en villa's
 • Vanaf € 145 per dag
 • Zwembad aanwezig
 • Geschikt voor kinderen
Bekijk deze accommodatie
 • 3 slaapkamers
 • Max. 8 personen
 • Verblijf: Vakantiehuizen en villa's
 • Vanaf € 110 per dag
 • Geschikt voor kinderen
Bekijk deze accommodatie
 • 20 slaapkamers
 • Max. 4 personen
 • Verblijf: Bed & Breakfast
 • Verblijf: Kleinschalige hotels
 • Vanaf € 146 per 2 pers.kamer per dag
 • Geschikt voor kinderen
Bekijk deze accommodatie
Bekijk

Zoek je ideale verblijf

Doorzoek de ruim 250 accommodaties in Zuid-Italië

Sicilië Basilicata Cilento Sorrento & Amalfikust Napels

Streek


Soort accomodatie


Aantal personen


Faciliteiten


Geschikt voor:


Ligging